ورود حزب‌الله برای حل پرونده ریاست‌جمهوری لبنان-راهبرد معاصر
فواد حسین: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم اسرائیل علیه عراق وجود دارد نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد

ورود حزب‌الله برای حل پرونده ریاست‌جمهوری لبنان

حزب‌الله در عین حال که ویژگی‌های نامزد مورد نظر خود را برای ریاست‌جمهوری آینده لبنان مطرح کرده اما راه را برای سایر گزینه‌هایی که می‌توانند منجر به خروج از خلأ فعلی شوند نیز باز گذاشته است.
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۸ - ۲۸ آبان ۱۴۰۱ - 2022 November 19
کد خبر: ۱۵۹۸۲۶

به گزارش راهبرد معاصر، درحالی که اخیرا نام «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده در محافل لبنانی به عنوان یکی از گزینه‌هایی مطرح شده که بیشترین شانس را برای تصدی منصب ریاست‌جمهوری لبنان دارد، تحلیل‌های متعددی از مواضع احزاب مختلف لبنان نسبت به نامزدی سلیمان فرنجیه، به ویژه حزب‌الله ارائه شده است.

 

روزنامه الاخبار در یادداشتی به همین مسئله اشاره کرده و نوشت، به نظر می‌رسد حزب‌الله فعلا قصد حمایت علنی و رسمی از سلیمان فرنجیه را ندارد و قصد دارد مانند دوره قبل که نهایتا «میشل عون» به ریاست‌جمهوری لبنان رسید، رفتار کند. در آن زمان حزب‌الله دو سال و نیم منتظر ماند تا در نهایت میشل عون رئیس جمهور شد و البته در آن دوره شرایط داخلی لبنان و نیز منطقه کاملا متفاوت بود و حزب‌الله توانست با «سعد حریری» نخست‌وزیر اسبق لبنان به یک اجماع داخلی برسد. اما امروز شرایط داخلی و خارجی کاملا فرق کرده و در سایه مداخلات خارجی، گروهی در لبنان هستند که همچنان مانع از باز شدن گره‌های سیاسی این کشور می‌شوند.

 

بر اساس این گزارش، حزب‌الله به این نتیجه رسیده که در شرایط فعلی انتخاب سلیمان فرنجیه به آسانیِ انتخاب میشل عون نیست؛ بنابراین نمایندگان حزب‌الله در تلاشند تا مانع از انجام مانورهای مخالفان برای متهم کردن این حزب به مانع‌تراشی در روند انتخاب رئیس جمهور شوند. حزب‌الله در عین حال که به دنبال سوزاندن نام سلیمان فرنجیه نیست تلاش می‌کند تا راه را برای توافق درباره سایر گزینه‌های مناسب باز بگذارد.

 

درواقع حزب‌الله رفتاری محتاطانه در روند انتخاب رئیس جمهور پیش گرفته و برای سناریوهای مختلف آماده می‌شود. ویژگی‌هایی که حزب‌الله و رهبری آن برای رئیس جمهور آینده در نظر گرفته‌اند نشان می‌دهد که این جنبش با سلیمان فرنجیه موافق است و گزینه بعدی که مد نظر دارد «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی می‌باشد که سالهاست در ائتلاف حزب‌الله قرار دارد. البته تا اینجای کار جبران باسیل همچنان از اعلام نامزدی برای ریاست‌جمهوری آینده لبنان امتناع ورزیده است.

 

از طرف دیگر مواضع مقامات مختلف و نمایندگان حزب‌الله و به ویژه سخنانی که سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله در سخنرانی اخیر خود درباره پرونده ریاست‌جمهوری لبنان مطرح کرد نشان می‌دهد که هرچند «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان گزینه انتخابی و اول حزب‌الله برای ریاست‌جمهوری آینده این کشور نیست اما راه را به روی او نمی‌بندد و اگر اجماعی درباره این گزینه وجود داشته باشد حزب‌الله مخالفت نمی‌کند.

 

این درحالی است که بسیاری از احزاب لبنان از جمله جریان آزاد ملی به رهبری جبران باسیل شدیدا با ریاست‌جمهوری ژوزف عون مخالف هستند. اما حزب‌الله به خوبی می‌داند که هرچند ژوزف عون گزینه ایده‌آلی نبوده و کاملا همسو با مواضع حزب‌الله نیست اما در صورتی که به عنوان فرمانده ارتش به منصب ریاست‌جمهوری لبنان برسد قطعا به هماهنگی و همکاری با حزب‌الله نیاز دارد. به عبارت دیگر حزب‌الله به دنبال تحمیل هیچ گزینه‌ای برای ریاست‌جمهوری آینده لبنان نیست و متناسب با منافع لبنان از هر راهکار و گزینه‌ای برای پایان دادن به وضعیت خلأ سیاسی در این کشور استقبال می‌کند.

 

منابع آگاه در این زمینه به الاخبار گزارش دادند که حزب‌الله راه را برای انتخاب نامزدهای مختلف باز گذاشته و صرفا متمرکز بر یک گزینه نیست. حزب‌الله همچنین از طریق متحد خود «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان در تلاش برای گسترش فضای مذاکرات میان نیروهای سیاسی بوده و مواضع انعطاف‌پذیری در این زمینه اتخاذ کرده است.

 

از طرف دیگر برخی منابع سیاسی لبنان به روزنامه الجمهوریه اعلام کردند که در پی رایزنی‌های متوالی جنبش امل و حزب‌الله با متحدانشان، آنها به زودی نامزد مورد نظر خود را رسما معرفی خواهند کرد. همچنین حزب‌الله رایزنی‌های گسترده‌ای با جریان آزاد ملی انجام داده اما جبران باسیل هنوز پاسخی نداده است.

 

از طرف دیگر جبران باسیل اعلام کرده که ممکن است دیداری با سلیمان فرنجیه انجام بدهد تا بگوید که چرا با نامزدی او برای ریاست‌جمهوری آینده لبنان مخالف است. حزب وابسته به باسیل همچنین چند گزینه مورد نظر خود را برای نامزدی ریاست‌جمهوری معرفی کرده که شامل «منصور بطیش» وزیر سابق لبنانی و کارشناس اقتصادی و نیز یکی دیگر از وزرای سابق این کشور به نام «لوی قرداحی» می‌شود و گزینه سوم باسیل، «ندی البستانی» وزیر انرژی اسبق لبنان است.

 

در این میان منابع آگاه گزارش دادند که به موازات مطرح شدن گزینه‌های جدید برای ریاست‌جمهوری لبنان، فرانسوی‌ها به دنبال ترسیم نقشه راه جدیدی هستند که منجر به ارائه ابتکار مشخص برای حل این پرونده لبنان شود. این طرح فرانسه احتمالا شامل گفتگو با دیگر بازیگران خارجی در عرصه لبنان به ویژه ایالات متحده است. همچنین مذاکراتی نیز میان مقامات فرانسوی با طرف سعودی در جریان است که دو طرف تمایل ندارند فضا و جزئیات این گفتگوها را رسانه‌ای کنند.

 

فرانسوی‌ها همچنین به تماس‌ها با حزب‌الله در پرونده ریاست‌جمهوری ادامه می‌دهند و قرار است ارتباط گسترده‌ای با جبران باسیل نیز داشته باشند.

 

فرانسوی‌ها اخیرا اعلام کرده‌اند که مشکلی با نامزدی سلیمان فرنجیه ندارند. حتی مقامات پاریس قصد دارند نشستی با جبران باسیل و نیز «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی برای صحبت درباره نامزدی سلیمان فرنجیه برگزار کنند. باسیل که یکی از مخالفان اصلی ریاست‌جمهوری فرنجیه در داخل لبنان است طی روزهای آینده به پاریس سفر خواهد کرد و احتمالا دیداری نیز با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه خواهد داشت.

 

منابع دیپلماتیک سفارت فرانسه در بیروت اعلام کردند که انتظار می‌رود مقامات پاریس مسئله نامزدی سلیمان فرنجیه برای ریاست‌جمهوری آینده لبنان را با جبران باسیل در میان بگذارند./ تسنیم

ارسال نظر